nova


‘Zoals honden ervan houden op een bot te knagen,

houdt het verstand ervan zijn tanden in problemen te zetten.’

Eckhart Tolle

Na jaren verlangd te hebben naar een hond is het zover. Heidewachtelpup Nova doet haar intrede in het gezin van de schrijfster.

Het pakt echter anders uit dan verwacht. Nova blijkt een pup met twee gezichten: schattig en lief, maar ook bijterig en hyperactief. Dit laatste krijgt steeds meer de overhand. Een zoektocht naar de oplossing leidt langs hondenscholen, dierenartsen en hondengedragstherapeuten.

De eigenaren voelen zich vaak niet serieus genomen. Zij worden verscheurd tussen de liefde voor de hond en de toenemende druk op het gezinsleven.

titel – Nova
tekst – Angelique Dekker
vormgeving – Angelique Dekker
redactie – J. v.d. Toorn-Hoeksma
uitvoering – paperback

aantal pagina’s – 116
formaat – 148 x 210

ISBN – 978 94 643723 9 7
prijs – € 15,-

Recensies

De Boekenfabriek schrijft:
‘De pijn, teleurstelling en de frustratie; de schrijfster weet dit allemaal feilloos over te brengen op papier. Ze heeft een enorme fijne manier van schrijven.’
http://www.deboekenfabriek.eu/2022/04/recensie-nova-angelique-dekker.html#more

Boeklovers schrijft:
‘Nova is een aanrader voor eenieder die beslist een pup in huis te halen.’

https://boeklovers.com/2022/03/22/recensie-nova/


Reacties van lezers

‘Ik heb het in één ruk uitgelezen. Mooi en ontroerend beschreven.’

‘Een heel goed boek. Heftig en verdrietig, ik moest aan het eind een traantje wegpinken.’

‘Het boek in één keer uitgelezen. Wat een fijne schrijfstijl, het leest lekker. Ik moet lachen om de humor. Verdrietig om de strijd te lezen.’

‘Prachtige cover.’

‘Wat mooi geschreven. Letterlijk in één adem uitgelezen. Geen seconde saai.’

‘Prachtig hoe de band, liefde en worsteling tussen mens en dier beschreven wordt.’

‘Het ontroert mij enorm. Dat is wat een boek moet doen!’

‘Dit boek kan heel veel mensen helpen die een pup hebben aangeschaft waar het niet mee gaat zoals  je had gedacht.’

‘Bij de laatste zin brak ik in tweeën.’

‘Applaus voor hoe dit beschreven is.’

 

Media

https://www.destentor.nl/hengelo/br-wat-als-je-pup-bijt-en-hyperactief-is-hengelose-angelique-schreef-er-een-boek-over~a4b5ae90/

https://www.hengelosweekblad.nl/nieuws/algemeen/92220/hengelose-angelique-dekker-schrijft-boek-over-pup-helemaal-niet

 

 

 

 

 

Op het moment dat Nova ’s ochtends haar ogen opendoet is het feest.

 

Nova maakte een sprongetje van schrik toen ze zichzelf in de piano weerspiegeld zag.

 

Hebben jullie die hond nou nog steeds niets geleerd?

 

Het verschil tussen ‘ik wil aandacht’ en ‘ik moet poepen’ ontgaat mij volledig.

 

Ik hijs me opnieuw in mijn jas. Pak zakjes, snoepjes en sleutel. Daar gaan we weer.

 

Ik begin me af te vragen of Nova ons wel leuk vindt.

 

Je zou bijna vergeten hoe mooi ze is en vooral hoe lief ze kan zijn.

 

Ook dit keer is Nova de enige die de vredigheid van het platteland verstoort.

 

Zou er veel verschil zitten tussen een hond en een mens met ADHD?

Een voorproefje


9 april – De puppyuitzet

De lijst groeit gestaag. Het is of ik zwanger ben en babyspullen aanschaf. Ik werk me door tientallen sites die allemaal precies weten wat een puppy nodig heeft. Dat alleen een riem en een voerbak niet voldoende zijn had ik allang begrepen, maar die keuzes! Denk niet dat een voerbak een voerbak is. Nee, heeft jouw hond zijn brokken in een mum van tijd weggewerkt? Ga dan voor de antischrokbak. Heeft jouw hond lange oren? Kies dan een hoge bak. Denk eraan dat een bak niet mag schuiven, dus kies het juiste materiaal. Er zijn ergonomisch verantwoorde bakken, de een kan in de vaatwasser, de ander niet. En welke kleur heeft je voorkeur?
Gelukkig weet ik wel welk voer er in die bak moet. Hetzelfde als ze nu bij de fokker krijgt, dat is ze gewend.

Beloningssnoepjes uitzoeken is de volgende uitdaging. Groot, klein, hard, zacht, veel of weinig calorieën, vegetarisch of om meteen de tanden te poetsen. Over één ding is iedereen het eens: ze moeten goed te ruiken zijn. Of wíj blij gaan worden van de geur van kabeljauw, hert, eend of kippenmaagjes betwijfel ik.

Honden houden van bijten, helemaal als de tandjes gewisseld gaan worden. Om te voorkomen dat de poten onder je stoelen vandaan gekauwd worden is het verstandig een kluif aan te schaffen. Ook hier word ik overweldigd door het aanbod. Kluiven ter grootte van onze pup zelf streep ik weg, maar nog steeds blijft er veel over. Op goed geluk zoek ik iets uit.

Het leuke gedeelte, de speeltjes, mogen de kinderen doen. Verwoed worden er dingen op de computer aangeklikt en toegevoegd.
‘Genoeg ruimte op jullie kamer voor al die spullen neem ik aan?’ zeg ik na een blik op het scherm.
Onder veel gezucht worden een ballenbad, wipwap en massagevarken verwijderd. Nog steeds blijft er voldoende over voor minstens vijf puppy’s.
Mijn beurt weer. Zindelijk zal onze Nova nog niet zijn, dus van een ongelukje in huis moeten we niet opkijken. Ik lees dat de neus van een hond vele malen sterker is dan die van ons. Ze ruiken hun eigen plas nog steeds, ook al heb je er met schoonmaakmiddel flink op geboend. Gevolg is dat ze er de volgende keer weer plassen. Daar zitten we niet op te wachten. Maar hoera, er zijn producten die de lucht compleet kunnen verwijderen. Over deze aanschaf hoef ik niet lang na te denken. Hoogstens over het aantal flacons.
Van de urinelucht beland ik bij de meer aangename geurtjes. Er is een keur aan hondenshampoos. Als ik niet beter wist zou ik denken voor mezelf iets aan het uitzoeken te zijn. Voor de droge vacht, de geïrriteerde vacht, anti-roos, voor een witte vacht, voor beschadigde vacht en ga zo maar door. Het afdrogen doe je vervolgens niet met een gewone handdoek, stel je voor. Nee, je hebt een handschoen-handdoek, een handdoek met een handvat, extra absorberende, het aanbod is reuze. Als kers op de taart kun je na de wasbeurt je hond besprenkelen met parfum. Wat te denken van het luchtje: ‘wild’. Of gewoon rozen, vanille en kokos?

Zo werk ik de op internet gevonden lijst af. Van tandenborstel en nagelknipper tot autogordel en reflecterende halsband. Ik googel me suf, bestel van alles en kom er vervolgens achter dat ik twee keer een mat voor in de bench besteld heb, maar de biologisch afbreekbare poepzakjes ben vergeten …